Leiden European City of Science
Ontdek wat nieuwsgierig zijn met je kan doen
Ken je dat... dat ongemakkelijke gevoel als je iets niet helemaal snapt? Welkom in de wereld van de wetenschap. Wij mensen zijn weetgrage wezens. Van nature zijn we geneigd om op het moment dat we iets niet begrijpen, meteen op zoek te gaan naar de antwoorden. Dat geeft ons nou eenmaal een gevoel van zekerheid, veiligheid en overzicht.
Maar in de wetenschap weten ze: juist die onzekere momenten daarvóór leveren ons zoveel op. De periode van échte nieuwsgierigheid. Van het niet-weten, het open staan, het zoeken en het twijfelen. Van nieuwe inzichten krijgen, inspirerende dingen meemaken, nieuwe mensen ontmoeten.
Tijdens Leiden European City of Science laten we je ontdekken wat nieuwsgierig zijn met je kan doen. Door je 365 dagen lang te prikkelen en uit te dagen. Je te verbazen, te laten verdwalen, te laten leren en nadenken. Aan het einde van het jaar hopen we Leiden - en de rest van Europa - nóg nieuwsgieriger achter te laten dan dat we haar vonden.
365 dagen nieuwsgierig
Leiden is in 2022 het Europese podium voor het internationale kennisveld. In talloze congressen en bijzondere bijeenkomsten worden de grote vraagstukken van deze tijd belicht. Tegelijkertijd ontwerpen we met en voor inwoners van stad en streek een verrassend programma waarbij elke dag een ander nieuwsgierig makend onderwerp centraal staat. Hét doel van Leiden European City of Science is om wetenschap en samenleving te verbinden.
Who knows?
Nieuwsgierigheid is dé brug tussen wetenschap en samenleving. Een vraag die ontstaat uit nieuwsgierigheid kan leiden tot prachtige wetenschappelijke inzichten. En een spraakmakend wetenschappelijk onderzoek kan op zijn beurt onze nieuwsgierigheid aanwakkeren.
Wij willen die nieuwsgierigheid stimuleren. Prikkelen. Aanjagen. We dagen mensen uit nieuwsgierig te zijn. Om vragen te stellen. Want hoe kan het eigenlijk, dat je overeind blijft op de fiets? Hoe werkt een smartphone? En hoe zit het nou echt met het klimaat?
Digitaal peephole
Speciaal voor European City of Science hebben we een (visuele) identiteit ontwikkeld die iedere dag weer de nieuwsgierigheid prikkelde. Door middel van een vormtaal die veel verschillende vormen kan aannemen én een uniek QR-logo dat werkte als een “digitaal peephole”.
Het logo was iedere dag anders en fungeerde als een unieke poort. Door het te scannen werd je meegenomen in de wereld van de wetenschap. Een wereld vol ideeën, beelden, kennis en nieuwe ervaringen en mogelijkheden.